Mit is edzek?

Mit is edzek?

Kezdők és újra kezdők első és legnagyobb problémája, hogy milyen edzésformába is vágjon bele.

Első körben nyilvánvalóan ezt a kitűzött célok határozzák meg. Fogyás, izomtömeg növelés, sportteljesítmény javítása stb. Amennyiben valaki ennyire specializálódik egyfajta cél felé, úgy igencsak leegyszerűsödik a választás. A fogyni vágyoknak érdemes, természetesen a táplálkozást is számításba véve, aerob, azaz nem nagy megterhelésű mozgásokat (pl. futás, kerékpár), és a rövidebb, de annál intenzívebb edzéseket variálni (pl. Hiit). Izomtömeg növelés céljából inkább a súlyzós edzések a legcélravezetőbbek. A sportteljesítmény növelése már egy összetettebb dolog.

Érdemes olyan mozgásformákkal kezdeni, ami első körben megerősít az ízületeit, szalagjait, törzsét, erősíti a mélyizmait, felkészíti a testét a továbbiakra. Nem beszélve az ekkor megszerezhető testtudatosságról, vagy az úgynevezett izomérzetről, azaz a jókor jó helyen, a megfelelő izomláncok dolgoztatásáról.

Ajánlott azon edzéseket választani, amik sokrétűek, és minden emberi mozgásra jellemző képességet fejlesztenek. Úgy, mint az erőt, gyorsaságot, állóképességet, hajlékonyságot, és a koordinációt. Ezekre kiválóan alkalmasak a funkcionális edzések. Amik egymást követő gyakorlatsorokban tanítják meg, hogy hogyan kezeljük a saját testsúlyunkat, különböző mozgássíkokban. Ezt az edzésformát, sokan tévedésből, az instabil felületen, ami sokszor cirkuszi mutatványnak is elmenne, végzett edzések szinonimájaként azonosítják. Ezen eszközök valóban fontos részét képzik a mozgástanulásnak, a mélyizmok, és szalagok erősítésének, de nem mindig, és mindenek felett. A funkcionális edzések, amik az ember természetes mozgásmintájára épülnek, tartalmaznia kell alapvető húzó, toló, törzserősítő, valamint atletikus gyakorlatokat is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük